Отлага се приемът на проекти за селски туризъм
Фотография: myokhomeloan.com

Отлага се приемът на проекти за селски туризъм

Тази година по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 няма да се приемат проекти за къщи за гости, както и за изграждане на големи спортни съоръжения. Това заявил пред журналисти зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, докато представял пред парламентарната комисия по еврофондовете новите моменти в програмата.

Що се отнася до къщите за гости, Грудев обяснил, че първо трябва да се направи анализ на изпълнените проекти за селски туризъм за периода 2007-2013 г. „Тази мярка не е приоритет, не можем да си позволим лукса да отворим всичко“, допълнил Грудев пред депутатите.

Ивайло Здравков от Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми настоял, че интересът е сериозен и ако мярката бъде отворена за 2017 г., ще бъдат подадени поне 3 500 проекта. Но Грудев бил категоричен, че няма да е разумно да се построят още 3 500 къщи за гости.

Отпада и приемът за проекти на селските общини, включващи изграждане на големи спортни съоръжения. „Залагаме на спортните площадки в училищата, за да спортуват децата адекватно. Ще има и инвестиции на националните спортни федерации в селските райони“, обяснил зам.-министърът.

По общинските мерки през 2016 г. не се предвиждат средства за канализация на селата, тъй като движената от регионалното министерство водна реформа не е приключила. Но ще се очакват проекти за водопроводи и за доставяне на качествена питейна вода, което, по думите на Грудев, било много по-належащо. „Общините ще са изпълнители на проектите за водопроводи, това ще финансираме през настоящата година“.

След като по старата мярка за млад фермер фонд „Земеделие“ беше залят с предложения за развъждането на калифорнийски червеи, сега са на мода проектите за зайци и пъдпъдъци. Според Грудев проблемът е, че при проверките те могат да бъдат прехвърляни от един двор в друг. Такива проекти ще са допустими, но ако внезапни проверки покажат, че реално са направени инвестиции.

Зам.-министърът заявил още, че и в новия период изпълнителите на проекти могат да ползват ресурса на Гаранционния фонд като финансов инструмент.

Източник: investor.bg

Още новини