420 млн. евро за мерки 4.1 и 4.2 през 2016 г.
Фотография: regenerationinternational.org

420 млн. евро за мерки 4.1 и 4.2 през 2016 г.

Поради огромния интерес от страна на бизнеса през 2016-а се очаква нов прием по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на заключителна пресконференция за свършеното от агроведомството през изминалата 2015 г.

Зам. ресорният министър Васил Грудев пък е уточнил пред Агрозона, че общият бюджет по двете мерки ще е 420 млн. евро, което е близо една трета повече от сумата, която трябваше да бъде усвоена при първия прием през 2015-а. Танева е заявила, че ще има известни корекции по отношение на критериите, както и намаляване на тавана, но преди мерките да бъдат отворени, предстои нотификация на ПРСР.

Госпожа Танева изказала специални благодарности на браншовите организации за експертната помощ по оформянето на всички документи, касаещи нормативната уредба, както на ПРСР, така и по отношение на директните плащания. „Без браншът нямаше да успеем да се справим така успешно и ефективно.“ Особено по отношение на законите за пасищата и приемането на правното основание при очертаването, което според Васил Грудев било реловюция в сектора. Той допълнил още, че ако България е била последна от всички страни в ЕС при представяне на новата Програма за развитие на селските райони, то в резултат на експедитивната и експертна работа по базовия документ, ПРСР на страната ни е одобрена с втората вълна от ЕК по едно и също време с Германия. По старата ПРСР сме усвоили 93%, което на практика е „връх“, допълнил ресорният министър.

Източник: agrozona.bg

Още новини