БАКЕП предлага наддоговаряне, за да се спасят 1 млрд. лева по ПРСР

БАКЕП предлага наддоговаряне, за да се спасят 1 млрд. лева по ПРСР

Асоциацията на консултантите по европроекти (на която и ние, Приорити ООД, сме членове) протестира заради забавянето на стотици проекти на микропредприятия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Те бяха блокирани от администрацията заради скандала с луксозните джипове и яхти, които бяха на път да бъдат финансирани с евросредства.

Проектните предложения са подадени през 2013 г. и са по мерките 311 (разнообразяване към неземеделски дейности), 312 (създаване на микропредприятия) и ЛИДЕР - инструмент към Програмата с фокус общностите в селските райони. Според Кристина Цветанска, председател на БАКЕП, нито един от подадените миналата година проекти по мерките 311 и 312 не е тръгнал. Блокирани са над 500 предложения, въпреки че тези за развитие на туризма с яхти и джипове били около 30.

Еврокомисията отправи критики към България, защото в десетки проекти за развитие на туризма по селската програма кандидати са заложили средства за закупуването на луксозни яхти, хеликоптери и джипове. В крайна сметка бе решено да се сложи лимит от 47 хил. лв. и да не се финансират по-скъпи превозни средства. Според Кристина Цветанска все още не са готови промените в наредбите, с които да се спрат проектите с яхти, а останалите предложения не могат да се отделят от спорните и да се подпишат, защото всички трябва да бъдат равнопоставени.

Срокът за разглеждане на проектите е между 2 и 4 месеца, а срокът за изпълнението им изтича на 15 септември 2015 г. Проблемът е, че сезонът за активно строителство вече е изгубен и шансовете за реализирането им намаляват.

В писмо на БАКЕП до агроминистерството консултантите предлагат да се направи всичко възможно предложенията да бъдат одобрени и договорите с бенефициентите да бъдат подписани най-късно до средата на септември 2014 г. А допълнителните проекти, за които остава само да се наддоговори бюджетът, да се обработят и да се сключат договори до края на октомври 2014 г. От Асоциацията се опасяват и, че ако наредбите се променят със задна дата, ще се нарушат основни принципи за изразходването на средствата в ЕС, ще последват обжалвания и това пак ще забави процеса.

Консултантите предупреждават, че страната ни може да загуби милиони евро заради общинските проекти, които не са стартирали. Те предлагат да бъдат прекратени договорите с общините, които не са организирали навреме търговете по мерки 321 (основни услуги за населението в селските райони) и 322 (за обновяване на населените места). Като освободените средства, според Асоциацията, може да бъдат насочени към мерките за микропредприятията или други оси на Програмата за селските райони.

Още новини