15 млрд. лева за България, или 23-то място по усвояване на еврофондовете
Фотография: thebureauinvestigates.com

15 млрд. лева за България, или 23-то място по усвояване на еврофондовете

През осемте години членство на България в ЕС страната ни е внесла в бюджета на Общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева. Тоест – спечелили сме 14,7 млрд. лева. Това съобщи bTV като се позова на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.

Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, Програмата за развитие на селските райони и рибарството и други европрограми.

В своя отговор Министър Горанов обяснява още, че гореспоменатите цифри изразяват само прякото финансово отражение и изрежда допълнителните положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с общия вътрешен пазар, политическата стабилност и сигурността.

Според справка на генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК за първия програмен период 2007-2013 г. България се нарежда на 23-то място по усвояване на еврофондовете сред 28-те страни-членки. На 22-ра позиция преди нас със 72.8% усвояемост е Испания, а след нас са Италия, Чехия, Словакия, Румъния и Хърватска. На челните три места са Литва - с 93.7%, Португалия - 92.6%, и Естония - 92.3%, пише в. „Сега“.

А по данни за изпълнението на 7-те оперативни програми към 10 февруари 2015 г., до края на годината страната ни трябва да сертифицира пред ЕК разходи в размер на близо 5 млрд. лв., за да не продължим да губим финансови средства.

Източник: investor.bg

Още новини