Енергийна ефективност за големи предприятия – всичко което трябва да знаете
Фотография: cooperindustries.com

Енергийна ефективност за големи предприятия – всичко което трябва да знаете

Очаква се до края на месец декември да бъде обявен прием на проекти по дългоочакваната схема "Енергийна ефективност в големи предприятия" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", чийто общ бюджет е 50 млн. евро. Не случайно в предишния програмен период интересът към този вид процедури беше много голям. Българските предприятия са на първо място по енергоемко производство на единица продукция в ЕС. Сега също се очаква засилен интерес, но кандидатите трябва да знаят, че има промени в условията за финансиране и че това ще бъде единствената подобна процедура до 2020 г.

Кой може да получи финансиране

Допустими за финансиране са големи предприятия с поне 3 приключени финансови години. Допустими са само предприятия от секторите добивна промишленост, преработка, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, ВиК, управление на отпадъци и възстановяване, строителство. Не може да се кандидатства по повече от един код на икономическа дейност.

Срок за кандидатстване:

Заради очаквания голям интерес по процедурата, а и защото подготовката на подобен проект в голямо предприятие отнема време, този път се предоставя възможност да се кандидатства в два крайни срока. Но ако средствата бъдат изразходвани в рамките на първия краен срок, проектите, подадени за втория краен срок, няма да бъдат разглеждани. Поради това е препоръчително да се подаде проект още в рамките на първия краен срок.

Допустими дейности:

Проектите трябва да се основават на мерки, препоръчани в енергиен одит по образец ("обследване за енергийна ефективност"), извършен от лице, вписано в публичния регистър по чл. 60, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност, като разходите за извършване на одит не са допустими за финансиране. Този одит ще съдържа единствено мерки, свързани с дейността, за която се кандидатства, като трябва да е налице информация за енергийното потребление за предходен тригодишен период. Кандидатите могат да заявят подкрепа за повече от една промишлена система, но не и за такива в различни кодове по КИД 2008. По процедурата може да се кандидатства с дейности по два елемента, като единият от тях е инвестиционният и той е задължителен. Може да се представят проектни предложения с комбинация от двата елемента, но само с дейности в елемент Б не може да се кандидатства.

Елемент А

Тук се включват: придобиване на машини, съоръжения, оборудване и строително-монтажни дейности или разходи за придобиване на дълготрайни нематериални активи (включително разходи за разработване на софтуер), препоръчани в обследването за енергийна ефективност. За разлика от преди по елемент А кандидатите могат да изберат между един двата режими на държавна помощ съобразно спецификата на проекта и предвижданите допустими дейности.

Режим регионална инвестиционна помощ

Тук могат да се финансират само дейности, пряко свързани с разширяване на капацитета на дадено предприятие или с основна промяна на целия производствен процес. По този режим не могат да кандидатстват предприятия от стоманодобива, въгледобива, корабостроенето, производството на синтетични влакна, транспорта и свързаната с него инфраструктура, производството и дистрибуцията на електроенергия и енергийните инфраструктури. Не могат да получат финансиране в този режим и предприятия в затруднение, като е важно да се отбележи, че за разлика отпреди сега това изискване се прилага на равнище група, т.е. не трябва да има губещо предприятие в цялата група. Съществена разлика в новите изисквания е и намаленият размер на гранта за Югозападния регион - 25% за инвестиции в Югозападния район и 50% за инвестиции във всички останали части на страната.

Режим на инвестиционни помощи за мерки за повишаване на енергийната ефективност

При този режим компаниите от Югозападния регион могат да получат до 45% финансиране без значение от мястото на извършване на инвестицията. Тук допустими са допълнителните инвестиционни разходи, необходими за постигане на по-високо равнище на енергийна ефективност. В този режим изискванията за допустими разходи включват определяне на разграничими и неразграничими инвестиционни разходи, което ще представлява предизвикателство при обосноваването на разходите в подготовката на проектите.

Елемент Б

По Елемент Б могат да се финансират дейности за въвеждане и сертифициране на системи за енергиен мениджмънт в предприятията съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001 (Energy Management Systems)/EN ISO 50001; дейности за придобиване на инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), свързан със и необходим за изпълнението на проекта; извършване на строителство или ремонт за въвеждане в експлоатация на активите, като те са допустими само за производствени сгради; инвестиции във ВЕИ за собствени цели до 50% от разходите по проекта; въвеждане на автоматизирана система за мониторинг и контрол на енергопотреблението, която обхваща минимум 60% от енергопотреблението на обекта. Разходите по този елемент могат да са само в режим на минимална помощ при интензитет на подпомагане до 50% и не следва да надвишават 40% от общо допустимите разходи по проекта.

Промяна в лимита за минимална помощ за големи предприятия

Съществена промяна за големите предприятия в новия програмен период е определянето на лимита за минимална помощ общо за всички предприятия в групата. Максималният размер на помощта по елемент Б, за който се кандидатства, заедно с другите получени минимални помощи не може да надхвърля левовата равностойност на 200 хил. евро за период от 3 последователни финансови години. Размерът на получените минимални помощи се определя като сбор от гранта, за който се кандидатства, и вече получената минимална помощ както от кандидата, така и от всички свързани с него предприятия.

Кой ще има предимство при оценката

Най-висока тежест в оценката на проектите има процентът енергийни спестявания, до който ще доведе изпълнението на инвестицията. Оценката насърчава инвестиции в системи за енергиен мениджмънт и оползотворяване на остатъчната топлина, както и проекти с по-кратък срок на откупуване на инвестицията. Приоритет имат проекти в сектори с висока енергийна интензивност като химическа промишленост, производство на стомана, цимент, керамика, стъкло и вар, цветни метали, хартия; пречистване на отпадъчни води и рециклиране. Бонус ще получат и проектите на териториите от мрежата "Натура 2000".

Повече подробности относно условията за кандидатстване и размера на финансовата помощ ще намерите тук.

За по подробна информация „Приорити“ ООД е на ваше разположение! Може да разчитате на нас за съдействие в подготовката, управлението и отчитането на проекта!

Източник: capital.bg

Още новини