Плащанията по Околна среда ще тръгнат най-рано през март

Плащанията по „Околна среда” ще тръгнат най-рано през март

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) официално съобщи, че плащанията по оперативната програма са замразени. От ЕК изпратиха писмо до българските власти с изисквания и препоръки, които Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да изпълни, за да бъдат отблокирани евросредствата. От Европейската комисия (ЕК) обясниха, че спирането на разплащанията е предпазна мярка, често използвана, когато има опасения за законността или редовността при изразходването на средства.

Днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова уточни, че нейното министерство работи за разрешаването на проблема съвместно с министерството на екологията. Тя коментира, че е важно програмата да бъде възстановена бързо, за да не се товари бюджетът, който поема плащанията по проектите в изпълнение до размразяването на средствата. За целта се изпълнявали стриктно предписанията в последното писмо на ЕК. "Освен това правим преглед на проектите за последните 3 години досега, както ни бе поискано", обясни вицепремиерът.

Тя заяви, че плащането по оперативната програма ще бъде възстановено, когато МОСВ изпълни всички препоръки, зададени от Европейската комисия в писмото си, или най-рано през март догодина. Златанова уточни, че не може да се говори за месеците януари или февруари, защото по принцип по двата големи фонда - Европейски регионален фонд и Европейския кохезионен фонд, ЕК има прекъсване на плащанията за всички държави членки по технически причини между декември и март.

Златанова подчерта, че финансовият баланс от членството на България в Европейския съюз със сигурност е в полза на страната, дори преди да е усвоила всички средства от настоящия програмен период.

Източник: www.investor.bg

More news