Спират финансирането за модернизация по Конкурентоспособност

Спират финансирането за модернизация по „Конкурентоспособност“

Вчера (23 юни) Ели Милушева, директор на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство, съобщи, че договорите за технологична модернизация на спечелилите фирми през май по ОП „Конкурентоспособност“ няма да бъдат подписани. Процедурата се отмени заради множеството сигнали за корупция от страна на бизнеса и консултанти по европроекти.

Точно 142 са одобрените компании, които трябваше да получат финансиране за ново оборудване на обща стойност 97 млн. лв.. Сега средствата ще бъдат пренасочени основно към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации.

Това е 14-та поред процедура за технологична модернизация и най-желаната – получени са 1 200 проекта за над 730 млн. лв. "Знаехме, че парите ще стигнат максимум за 150 проекта", коментира Милушева. „Оттук започнаха проблемите. Засилената конкуренция между фирмите изкриви процеса. Толкова силна конкуренция в една процедура създава напрежение и насърчава корупцията“, допълни тя.

След класирането на фирмите в управляващия орган са постъпили безпрецедентен брой жалби и вече са над 100. Разпоредена е проверка и са открити нарушения като неравно третиране на кандидатите, добавяне на нови критерии, взимане на решения от оценителната комисия, без да ги съгласува с ръководителя на Управляващия орган, нерегламентирана комуникация между членове на комисията и фирми с проекти.

Заради реален риск за финансови корекции, спиране на програмата и забавяне на новата програма след 2014 година, класирането за технологична модернизация е отменено.

Милушева коментира, че вината в случая трябва да бъде споделена между Управляващия орган на програмата, бизнеса и консултантите. Редно е фирмите да подават сигнали за изнудване по време на оценката, както и да посочват имена. Засега няма освободени служители, но се очакват наказания. От министерството обещаха, че наесен по новата програма „Иновации и конкурентоспособност“ отново ще има прием за технологична модернизация, но при по-ясни правила. Тогава фирмите ще кандидатстват за поне 350 млн. лв.

Брюксел очаква доклад от България по случая.

More news