Кабинетът обмисля да финансира проекти от бюджета

Кабинетът обмисля да финансира проекти от бюджета

p>Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който е председател на Съвета за координация по управлението на средствата от ЕС в МС, заяви, че кабинетът обмисля да отвори авансово някои схеми, които да финансира заемообразно с пари от националния бюджет. В противен случай отпускането на безвъзмездни средства от новия програмен период може да се забави дотолкова, че не само 2014 г. да се окаже нулева.


Предвижда се през 2015 г. по европейските програми да бъдат открити процедури на обща стойност над 6,8 млрд. лева., като става въпрос само за онези, които вече са твърдо договорени с Европейската комисия.


Проектите, които предстои да бъдат финансирани, ще са за пречистване на отпадъчни води, управление на отпадъците, превенция от наводнения и свлачища, развитие на регионални пътища, регионална образователна инфраструктура и др. Както и за рехабилитация на жп линията „Пловдив-Бургас”, АМ „Струма” - Лот 3 „Благоевград-Сандански”, изграждане на трети метродиаметър на метрото в София и др.


Някои процедури ще са насочени и към подобряване енергийната ефективност в МСП, производствения им капацитет, подкрепа за иновации в предприятията и др. Предвиждат се още схеми за модернизация на научната инфраструктура, развитие на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, както и включване на деца със специални потребности в образователния процес.

Ще се разглеждат и проекти за насърчаване на устойчивото рибарството и устойчивите аквакултури, подкрепа на общата политика в областта на рибарството, както преработване на продуктите от риболов и аквакултури.


Източник: projectmedia.bg

More news