Премахване на забраната за финансиране на къщи за гости
КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ – ОТНОВО В „ИГРАТА“.

Премахване на забраната за финансиране на къщи за гости КЪЩИТЕ ЗА ГОСТИ – ОТНОВО В „ИГРАТА“.

Забраната, която беше въведена от предходното правителство с министър Десислава Танева, след многобройните злоупотреби с къщи за гости, е на път да се премахне.

Новото ръководство не отрече информацията пред „Икономист“ на директен въпрос: Верни ли са информациите, че по Програмата за развитие на селските райони отново ще бъде отворен прием на проекти за къщи за гости? Вместо това детайлно посочиха, че ще сформират тематична работна група със заинтересованите страни, в рамките на която ще бъде разработена наредбата за прилагането на мярката за селски туризъм и условията за допустимост на проектите по новата Програма за селските райони (ПРСР) 2014-2020.

В края на 2017 година, след дълго отлагане, приемът по Подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, е на път да стане факт. Подмярка 6.4, или по-позната като „Мярката за къщи за гости“ се очаква да стартира с бюджет от около 100 000 000 лв., което означава, че с този бюджет биха могли да се финансират около 400 проекта на максимална стойност.

При така стеклите се обстоятелства за връщането на „Къщите за гости“ като допустими за финансиране, през 2017та година се очаква всички кандидати, които готвят проекти за селски туризъм, да влязат в оспорвана надпревара за финансиране. Конкуренцията ще бъде сериозна и само приоритетните проекти ще получат шанс за евросубсидия.

Сега е момента да припомним, че Подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ не е единствено за проекти за Къщи за гости. По тази мярка биха могли да се възползват новосъздадени и съществуващи предприятия, които упражняват дейност, различна от земеделска на територията на селски район.

Ако Вие сте съществуващо преработвателно предприятие или фирма, занимаваща се с дейност в сферата на услугите, на територията на селски район (може да видите списък със селските райони ТУК), Подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ е възможността за получаване на финансиране за вашия бизнес. За жалост всеобщото, погрешно схващане, че тази мярка е само за къщи за гости, ограничава потенциалните бенефициенти и възможностите за финансиране на техния бизнес. Малко са хората, които са наясно, че в съревнование между кандидат с проект за къща за гости на новосъздадена фирма и кандидат с проект на съществуващо преработвателно предприятия, например за производство на пластмаса, надпреварата за точки ще спечели съществуващото преработвателно предприятие.

Ето защо, на всички, които имат намерение да развиват селски туризъм, чрез изграждането на къщи за гости по Подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, честито, Вие отново сте в „играта“ за финансиране! А за тези, които имат съществуващи предприятия, упражняващи своята неземеделска дейност на територията на селски район, съветът ни е, когато чуете израза „Прием за къщи за гости“, не го приемайте буквално. Поинтересувайте се за възможностите за вашия бизнес и се възползвайте от тях.

За повече информация и по-подробно запознаване с изискванията и условията за получаване на финансиране по тази мярка, моля свържете се с нас и направете своя информиран избор сега!

Още новини